We gaan elk jaar naar de tandarts en brengen onze auto naar de garage. Waarom doen we dat niet met onze liefdesrelatie? Voor relatiebegeleiding hoef je niet persé in een crisis te zitten. Afstoffen, opfrissen of samen iets onderzoeken kan voorkómen dat je samen vastloopt. 

In de liefdesrelatie komen we onze patronen, beelden en overtuigingen onherroepelijk tegen. Dat is niet zo gek want vooral met onze partner hebben we vaak een vriendschappelijke, een seksuele, een zakelijke, een praktische en wanneer er ook kinderen zijn ook nog een opvoedkundige relatie. Dat is een breed palet en ergens hopen we vaak dat we het met onze partner op al deze terreinen goed kunnen hebben. In de praktijk blijkt dat het niet overal even makkelijk gaat. Dit kan leiden tot een gevoel van onvrede, frustratie, je niet gezien of gehoord voelen, onmacht en/of twijfels hebben over het voortbestaan van je relatie.

Wanneer je benieuwd bent naar hoe dat bij jullie werkt of samen op een punt uitkomt waar je niet meer weet hoe jullie samen verder kunnen, kan het helpen om met iemand die buiten jullie relatie staat te kijken wat er gaande is. In het samen met iemand kijken naar je relatie kun je gaan ontrafelen wat van jou is en wat van de ander om daarna ieder je eigen ‘werk’ te gaan doen. Hierdoor krijg je zicht op je eigen patronen en verlangens. Het ontrafelen van ‘zo doen wij dat’ en ‘Ja maar hij/zij’ is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Zo kom je (weer) op eigen benen te staan en kun je van daaruit weer contact maken met de ander.

Ik werk vanuit de gedachte dat je de ander niet kunt veranderen. Dat een succesvolle relatie valt of staat bij in hoeverre je bereid bent werkelijk naar je eigen aandeel te kijken. Naar wie jij bent in de relatie. Hoe en of je je plek inneemt, waar je wel en niet over spreekt, wat je van de ander verwacht, waar je naar verlangt en hoe jij contact maakt met jezelf en de ander.

De patronen die we tegen komen in de liefdesrelatie zijn vrijwel nooit in die relatie ontstaan. De oorsprong vinden we vaak terug in ons familiesysteem. Een element van mijn werkwijze is dan ook het werken met familieopstellingen. Wanneer je binnen je relatie dingen probeert op te lossen die ergens anders zijn ontstaan kun je daar eindeloos mee bezig zijn zonder dat er iets verandert.

Naast familieopstellingen heb ik een grote liefde voor het werken met het lichaam. Om via lichaamswerk te gaan voelen wat er in ons leeft en uitgedrukt wil worden. Waar het stroomt en waar het vastzit. Zowel in jezelf als bij jullie samen. Ik werk ervaringsgericht waarbij tijdens het doen van oefeningen met elkaar de patronen en (onbewuste) gedragingen en verlangens snel zichtbaar worden.

Ik heb een groot vertrouwen dat wanneer de bereidheid tot onderzoek er is, er ongelofelijk veel mogelijk is binnen een liefdesrelatie. Ook waar het muurvast lijkt te zitten.

Praktisch:
Een traject bestaat uit sessies van 1,5 uur. Hoeveel sessies het zijn hangt af van de vraag waar jullie mee komen. Na afloop van een sessie geef ik concrete huiswerkopdrachten mee. Dit zijn vaak individuele én gezamenlijke opdrachten.

Weet je niet zeker of mijn manier van werken aansluit bij je vraag? Bel me dan. We kijken dan samen of dit traject passend voor jou en je partner is.


“De begeleiding heb ik als heel positief ervaren. Je bent heel zorgvuldig, goed voorbereid, neutraal in wat je teruggaf aan ons beiden (en dat vind ik heel knap!), goed afgestemd, je luistert nauwkeurig en ik voelde me steeds gezien door je. Dat is heel fijn!”  Franci