Praktisch

We starten in een eerste sessie met het helder krijgen van de hulpvraag. We bespreken dan ook hoe ik van plan ben om samen aan de slag te gaan en of dat goed voelt voor jou/jullie. Ook geef ik aan hoeveel keer ik verwacht dat het nodig is elkaar te zien. Dit kan per persoon en per vraag variëren.

Inhoudelijk

Mijn werkwijze is lichaams- en ervaringsgericht. Ik werk pragmatisch én intuïtief en hou er van om dingen concreet te maken waar dat niet lijkt te kunnen. Overzicht creëren in wat voelt als chaos om van daaruit weer zicht te krijgen op waar het werkelijk over gaat. Essentieel voor mij hierin is dat alles wat in je leeft welkom is: het licht én het donker. Ik bied hierin een veilige plek waar je vrij kunt spreken of jezelf op een andere manier kan uitdrukken. Zodat gevoelens die er zijn naar buiten komen en je ook je hart (weer) kunt laten spreken. Dit maakt het mogelijk om contact te maken met je diepste drijfveren en verlangens.

Omdat ieder mens verschillend is en ik niet van beperking houd heb ik geen standaard werkwijze. Het is altijd maatwerk. Vanuit mijn kennis en ervaring kook ik als het ware een soep die bij jou past.

Aan het einde van elke sessie maken we wat ervaren is concreet en geef ik een aantal huiswerkopdrachten mee.

Ik maak onder andere gebruik van lichaamswerk en familieopstellingen. Omdat deze begrippen voor veel mensen niet duidelijk zijn licht ik ze kort toe.

Lichaamswerk
Het lichaam representeert voor mij het innerlijk weten dat elk mens in zich draagt. Je lichaam heeft je zoveel te vertellen, kan zo’n hulpbron voor je zijn. Het vraagt alleen wel dat je aanwezig bent in je lijf om de signalen ook op te pikken en te weten wat ze je te zeggen hebben. Naarmate we ouder worden, zijn we veelal geneigd steeds meer vanuit ons hoofd te gaan leven. Wat er verder in ons leeft krijgt niet altijd aandacht. We zijn ons niet zo bewust van wat ons lijf ons te zeggen heeft.

Via energetisch lichaamswerk kom je als het ware weer ‘in je lijf’. Hierdoor kun je ervaren waar het niet stroomt, waar het vast zit. Simpel gezegd: wanneer we geen expressie geven aan gevoelens ontstaan er blokkade’s in ons lijf. Door specifieke oefeningen te doen kunnen opgebouwde blokkades worden opgeheven waarna de levensenergie weer vrijer kan stromen. Je komt dan in contact delen van jezelf waar je de toegang toe verloren hebt, of waarvan je niet (meer) weet dat je ze in je hebt zoals je kracht of juist je gevoeligheid.

Familieopstellingen
We zijn allemaal onderdeel van verschillende ‘systemen’. Je gezin van herkomst, school, je werk, een sportclub, etc. Wat je hebt aangetroffen in je gezin van herkomst heeft grote invloed op je beelden en overtuigingen doordat het het eerste systeem is waar je deel van uitmaakt in je leven. Hier word je voor een groot deel gevormd. Met behulp van opstellingen kun je meer zicht krijgen op de dynamieken die aanwezig zijn in jouw familiesysteem en welke patronen daar zijn ontstaan. Hiermee kun je gaan herkennen én erkennen wat de invloed van dit systeem is op je leven. Waarom je bijvoorbeeld steeds vastloopt in je relatie, of een conflict krijgt met je baas of het lastig vindt om voor jezelf op te komen.